16 mars 2011

Det sket sig


Den uppmärksamme har kanske märkt att det inte har hänt så mycket inom det projekt jag är involverad i. Orsaken till detta är inte lathet utan istället ett bevis på hur fel det kan gå ifall man gapar efter för mycket.

Alla vi som jobbar med ett projekt inom EPS-programmet har i något skede blivit tillfrågade att skriva på ett kontrakt. Detta för att undvika industrispionage och för att säkerställa att man inte säljer vidare produkten av sitt arbete åt något annat företag. Detta är ju helt förståeligt. Men vad vi inte visste var att vårt företag hade skrivit en aningen mera omfattande kontrakt. Skulle vi skrivit under detta hade vi blivit tvungna att, inte bara leverera en fullständigt fungerande produkt, utan även vara klara tills ett utsatt datum i Juni. Allt annat skulle lett till konsekvenser. Detta var givetvis något som vår övervakare/mentor på skolan inte kunde godkänna så han kollade upp med myndigheterna ifall det överhuvudtaget var lagligt att skriva ett sådant kontrakt. Det visade det sig givetvis inte vara. Motiveringen var att en grupp ofärdiga ingenjörsstuderande omöjligt kan krävas leverera ett fullt fungerande system, som för ett företag kunde värderas till flera tiotusen euro, på endast tre månader.

När Prysmian sedan vägrade skriva under det nya förslaget på kontrakt som vår värdskola själva tagit fram, valde skolan att avbryta samarbetet med företaget i fråga. Tur i oturen hade vår fantastiske övervakare en reservplan som genast togs i bruk.
Vårt nya projekt: Skapa ett system åt Barcelonas flygfält för att kunna övervaka alla servicefordon som rör sig på och i närheten av landningsbanorna. Detta för att snabbare kunna ge landningstillstånd, eftersom all övervakning i dagsläget sker av flygplatsens patrullerande övervakare. Alla fordon skall få sändare som ger information till en mottagare om var de befinner sig. Allt skall sedan gå att övervakas från en display i flygledningstornet.

Vår grupp fick beslutet om projektet igår så idag har vi dragit igång på riktigt med att göra research inför tillverkningen av hårdvaran och mjukvaran. Allt ser bra ut hittills så nu hoppas vi på litet medvind igen.

För att detta inlägg inte skall bli så svartvitt lägger jag här med en bild på vad jag firade med igårkväll när allt äntligen såg ut att lösa sig. Adios!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar