13 apr. 2011

Vinprovning vid Vega de Ribes

Vi har varit lite upptagna denna vecka p.g.a att våra projekts mid-term rapporter skall lämnas in nu på fredag före vi tar påsklov. Därav har vi inte hunnit uppdatera bloggen.. Trots allt jobb har vi hunnit med en utflykt som vi alla har gått och väntat på den tid vi har bott här, nämligen vinprovning vid en katalansk vingård. Vår visit var till företaget Vega de Ribes och vingården låg på en kulle mellan Vilanova i la Geltrú och den mindre staden Sant Pere de Ribes. Företaget är familjeägt och den nuvarande ägaren är den 3. generationen. Man kan bekanta sig mer med företagets historia här : http://www.vegaderibes.com/hist-gb.html


Färden började med att vi tog lokalbussen till St. Pere de Ribes, varifrån det var en 30 minuters hiking till  vingården uppe på kullen. Under vår resa kunde man se bl.a ett slott från 1200-talet och vindruvs-odlingar så långt ögat kunde nå.


Väl framme togs vi emot utav ägaren av gården, Enrique, som kunde till vår förvånad mycket bra engelska. Han tog oss till den första odlingen där han berättade om stället och det torra men milda klimatet och hur det påverkade druvorna.
Här ser man vinrankorna med St.Pere de Ribes i bakgrunden
Efter introduktionen fortsatte vi mot andra odlingar och på vägen dit passade Enrique på och visa oss lite av andra produkter som han odlade.

Så här ser en klase ut denna tid på året.


Här är Andreas under ett träd som vi inte riktigt uppfattade vad det heter. Men frukterna liknade stora ärtor och de säljs här i affärerna.
Mer bilder från markerna.
Ett olivträd som är ca. 400 år gammalt, ägarens stolthet.. 

När vi återvände till gården förklarade Enrique hur tillverkningsprocessen sker och samtidigt visade han oss hur det gick till förr i tiden. Här ovanför på bild kan ni se hur man pressade vin för läge sedan.
Besöket avslutades med provning av en vit vin samt en dessertvin producerade utav druvan Malvasía de Sitges. En druvsort som var nära att dö ut men som, enligt ägaren, företaget hittade några exemplar utav och nu har fått att gro och växa igen. Druvan är hemma från denna region och är mycket uppskattade för den särskilda smak den ger.

Provningen skedde i gästutrymmena och i den heliga källaren där vinet förvarades i ekfat. De nya ekfaten var 200-250 liter stora och ett gammalt ekfat, som ägaren hade förvarat, var nästan en kubik!
Man hade övergått till de mindre tunnorna för kunna kontrollera jäsningsprocessen bättre.



 Första provningen var en Crianza vid namnet Sa Serra från 2003. Denna har alltså mognat minst 6 månader i ekfat och 8 år i flaska. Druvan var den återupplivade Malvasía de Sitges och flaskan var old-school för att hedra den anrika historien av druvan.

Andra provningen var dessertvinet Ancestral från 2008 som var mycket söt till smaken.

Nöjda med tillställningen och villiga att stöda producenten som vi var , slutade hela dagen med att vi lade in en beställning på 11 flaskor!

Här förhandlas priset!

Nu vet våra kommande gäster vad de kommer att bli bjudna på!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar