20 apr. 2011

Bevittnandet av ett attentat mot Barcelonas största turistattraktion

Igår hade vi planerat in en heldag i Barcelona. Dagen skulle utgöras av så mycket sevärdheter på så kort tid som möjligt, och storslagen shopping däremellan. Vi skulle börja dagen vid La Sagrada Familia (wiki ifall någon mot förmodan inte är bekant med spektaklet) och sedan vandra in till staden via shoppinggatan Passeig de Grácia för att avsluta rundturen vid Barcelonas katedral.

Vi steg av metron vid stationen belägen bredvid det majestätiska Sagrada Familia, och när vi kom upp till marknivå möttes vi av den oändliga kön av besökare som väntade på att få bli insläppta. Vi räknade med att det skulle vara en del folk, men inte sprängfullt. Det som var så skumt var att det även var fullt med folk utanför kyrkan på dess gårdsplan. När vi vandrade längs kön anlände två motorcykelpoliser som hoppade av sina hojar och började tala i komradion. Kort därefter började en av basilikans vakter vissla i en pipa för att få folkmassan att skapa en passage mellan kyrkans huvudingång och biljettförsäljningen. Vid det här skedet antog vi att någonting hade hänt och misstänkte att någon turist hade kollapsat och behövde evakueras med ambulans. Mycket riktigt dök ambulansen upp efter en stund men döm av vår förvåning när två brandbilar och ytterligare polisbilar anlände kort därefter. När vi sedan läste "Bombers" på vissa av bilarna och såg hur män i olika uniformer stormade in i kyrkan började det hela likna en katastrof. (Vi lärde oss dock vid ett senare tillfälle att detta bombers är katalanska för brandkår.)När vi tog en närmare titt på en av tornen såg vi hur rök kom ut från taket. Några minuter senare var hela området evakuerat och avspärrningar uppsatta så att allmänheten inte skulle komma allt för nära.

Jag frågade ett äldre engelskt par, som jag såg pratade med en vakt vid ett tidigare tillfälle, ifall de visste vad som hade hänt. De svarade att det hade brunnit i en av hissarna och att kyrkan möjligtvis kunde vara öppen för allmänheten igen imorgon. Nåväl tänkte vi och valde att skippa besöket inne i kyrkan för en senare gång, rätt skönt med tanke på folkmängden som var ute den dagen.

Resten av dagen löpte smärtfritt och efter ett antal butiksbesök avslutade vi dagen vid Barcelonas gothkvarter, Barrio Gótico, och dess magnifika katedral. Nöjda med dagen när vi kom hem tänkte vi att vi ändå borde kolla upp ifall det hade skrivits något om dagens händelse vid Sagrada. Mycket riktigt hade La Vanguardia följt med händelsernas utveckling och beskrivit det hela i en stor artikel på första sidan. Händelsen är nu inskriven i La Sagrada Familias historia (se även wikipedia-länken) som det första attentatet mot den heliga kyrkan som idag är ett av Spaniens mest kända landmärken.

Känns rätt coolt nu i efterskott att man fick vara på plats och bevittna det hela..

3 kommentarer:

  1. *I was there* fåar du säij.. Häftit att ni råka va tier just tå! Läst om a imåråst,ännu ett exempel på vandalism..

    SvaraRadera
  2. Man kan ju eventuellt tänk se att di evakuerar katedralin tå Storhannus båsar in i farstun å :P ... *b-b-BAAAAAM* "näi nu, s*tans traangt schenn, en massa vieskor å hissar baak döönan..." :D

    SvaraRadera
  3. :D pöh! ja hienda ju itt ens betal in me föri dom börja utrymm heila Kyrkon ;P

    SvaraRadera